Hulpverlenersproblemen
Wat is het
Wanneer je in je werk te maken krijgt met huiselijk geweld, kindermishandeling, oorlogsgeweld en meervoudige problematiek loop je risico op compassion fatique, secundair trauma en vicarious traumatization. Omdat de symptomen van deze problemen vaak als ‘burn-out’ worden geïnterpreteerd, ook een uitleg over dat beeld.
Wat doe je altijd
Blijf niet rondlopen wanneer je bovenstaande symptomen ervaart. Ga met iemand praten. Afhankelijk van wie je vertrouwt kan dat je manager, een collega of iemand buiten je werk zijn. Maar je kunt ook denken aan bedrijfsmaatschappelijk werk.
Mogelijk vervolg
Het kan nodig zijn dat je je een tijdje ziek meldt maar het is in ieder geval zorg dat je kijkt wat je nodig hebt om van je symptomen af te komen. Alleen een ziekmelding is vaak niet genoeg. Psychologische hulp om goed in kaart te brengen wat er precies speelt, hoe het komt en hoe je er mee om kan gaan, is vaak geïndiceerd.
Wat moet je in ieder geval weten, waar moet je op letten
Uit verschillend onderzoek is gebleken dat een aantal factoren een rol spelen bij het ontstaan en het voorkomen van bovengenoemde zaken.
- Werken met getraumatiseerde kinderen,
- werken met mensen waarbij sprake is van seksueel misbruik,
- werken met mensen die, een door mensen veroorzaakt trauma hebben opgelopen, in oorlog, of door mishandeling en huiselijk geweld/kindermishandeling,
- langdurig geconfronteerd worden met getraumatiseerde mensen en kinderen,
vergroten het risico op en/of, en/en compassion fatique als coping mechanisme, secundaire traumatisering en vicarious traumatisation.
Hoe pak je het aan
- Heb compassie met jezelf en kijk zonder veroordeling van jezelf naar je situatie.
- Heb erkenning voor het feit dat het werk dat je doet complex is en dat het de risico’s op bovengenoemde beelden, passen bij het werk dat we doen. Het is dus niet omdat er iets mis is met jou!
- Zoek hulp. Praten met ervaren collega’s kan helpen. Maar vooral met mensen die weten waar dit over gaat en die het misschien wel herkennen. Wanneer dat niet genoeg is, ga naar een specialist.
- Laat het niet te ver komen door goed voor jezelf te zorgen op emotioneel-psychisch vlak. Dat betekent dat je het je niet kunt permitteren om altijd ‘stoer’, ‘de rots in de branding’, de ‘pleaser’ of ‘de redder’ te zijn. Wanneer je deze rollen bij jezelf herkent is het tijd voor zelfreflectie, het liefst met behulp van anderen. Maak gebruik van casuïstiekbesprekingen, intervisies en ervaren collega’s. Het kunnen terugvallen op mensen in je team of Instelling is belangrijk in dit vak.
- Zingeving is een belangrijke factor in het voorkomen van compassion fatique en die zit hem voor de meeste hulpverleners in het kunnen helpen van mensen door hun vak uit te oefenen. Bezig zijn met waar het werk voor bedoeld is.
- Je grenzen kennen en aangeven is een belangrijke factor bij burn-out. Dat is iets waar veel mensen binnen de hulpverlening een leerproces voor door moeten maken. Geeft niks, hoort erbij.
- Bij secundaire traumatisation is het handig om gespecialiseerde hulp te zoeken voor traumaverwerking. EMDR kan helpend zijn.
- Bij vicarious traumatisation is het van belang om opnieuw te kijken naar jouw blik op jezelf en op de wereld. Het is belangrijk om lief en zonder oordeel te kijken naar wat je denkt, voelt en doet. Mindfulness kan daarbij ondersteunen.
Instrumenten
Deze informatie komt uit:
- Yvonne Zwarthoed, Hans te Brake en Josée Netten: ‘Help ik heb geholpen’
- Nelleke Nicolai: ‘Overdracht en tegenoverdracht bij traumabehandeling’