Partnergeweld
Wat is het
(Ex-)partnergeweld is iedere vorm van geweld tussen partners of ex-partners. Ook een (constante) geweldsdreiging wordt beschouwd als (ex-) partnergeweld. Hierbij gaat het om alle vormen van geweld; fysiek, emotioneel/psychisch, seksueel, financieel of online, en om stalking. We kunnen verschillende categorieën van partnergeweld onderscheiden, waaronder:
Wat doe je altijd
· Je volgt altijd de meldcode en de kindcheck.
· Je checkt bij het slachtoffer op welke manier het meest veilig hulp kan worden ingezet.
· Je volgt de stappen zoals bij 1 t/m 7 zijn aangegeven. Zorg daarbij voor een goede analyse van de dynamiek en de verschillende personen in het gezin en de oorzaken van geweld in deze zaak.
Mogelijk vervolg
Wanneer er sprake is van intiem terrorisme, vraagt dat een andere aanpak dan bij situationeel partnergeweld. De intenties en de dynamiek verschillen.
Dus afhankelijk van je bevindingen in je analyse kan je:
· Veiligheidsinterventies inzetten (zie veiligheidsinterventies)
· Relatiegesprekken regelen
· Familie betrekken
· Individuele hulpverlening organiseren
Wat moet je in ieder geval weten, waar moet je op letten
· Huiselijk geweld is een doorlopend proces, dus insteken op het patroon en niet blijven hangen op het incident.
· Het oplossen van de triggers is niet dé oplossing. Er is meestal een combinatie van dingen nodig. Bijvoorbeeld systeemaanpak, verschillende hulpverlening voor de verschillende gezinsleden en hulpverlening bij het oplossen van mogelijke triggers zoals schulden, huisvesting, of een loc down.
· De dynamiek in een gezin speelt ook vaak daarbuiten. Wees alert op parallelle processen.
· Bij HG is er een small window of opportunity en de crisis is vaak de ingang. Dus wacht niet te lang met interventies.
· Er zit een taboe op geweld. Dat maakt dat er vaak sprake is van schaamte. Het slachtoffer voor dat hij/zij zich heeft laten slaan en toch de relatie niet verbreekt, de pleger omdat hij/zij geen controle heeft gehad op eigen gedrag en geweld heeft gebruikt.
Hoe pak je het aan
Meldingen komen vaak binnen via VTRR. Dat geeft en mooie aanleiding of introductie voor een eerste contact.
Analyse
Je maakt eerst een analyse van de veiligheid. Hiervoor is het van belang om te weten met wat voor soort geweld je te maken hebt en welke dynamiek er speelt of wat de grondslag van het geweld is. Afhankelijk daarvan ga je verder. Wanneer je in eerste instantie alleen contact hebt met het slachtoffer kan je via vragen aan haar al veel te weten komen over de dynamiek, de patronen en de triggers. En daarmee over het type slachtoffer en pleger en de mogelijkheden die je hebt als hulpverlener om, gezien de veiligheid, in te zetten.
Hiervoor is het nodig dat je heel veel zaken feitelijk uitvraagt. Hoe vaak, hoe lang, wat voor soort geweld, maar vraag ook naar specifieke situaties, wat er toen gebeurde en wat de reactie van de aanwezigen was. Vraag daarop door. Komt het geweld alleen in bepaalde situaties voor of reageert de pleger vanuit een impuls, hoe schat het slachtoffer in dat de pleger zal reageren wanneer hij weet dat zij hulp heeft gezocht etc. Vraag steeds na waarom zij dat denkt, heeft zij al eerder ervaring met dergelijke situaties bijvoorbeeld.
Veelvoorkomend partnergeweld
Bij situationeel partnergeweld is het een goed idee om partners samen te spreken, zolang de veiligheid dit toelaat.
In zo’n gesprek kan duidelijk worden wat beide partners van elkaar verwachten. Is er nog een basis om samen op verder te gaan of kan dat niet meer? Dan moeten er afspraken gemaakt worden om op een ‘goede’ en vooral veilige manier uit elkaar te gaan. Dat laatste is belangrijk omdat sommige partners een scheiding niet accepteren en gaan stalken.
Wanneer er nog wel een basis is om verder te gaan, is het zaak om op voorhand een afspraak te maken met elkaar dat er geen geweld wordt gebruikt. Hierbij zou de Time-out interventie ingezet kunnen worden.
Je gaat beide partners leren kennen. Je wilt weten hoe zij beiden zijn gesocialiseerd, hoe er in hun eigen jeugd werd aangekeken tegen geweld, welke rollenpatronen zij hebben meegekregen en welke verwachtingen zij nog hebben van die rollen en van elkaar.
Verder is het van belang te onderzoeken wat maakt dat het geweld ontstaat. Hoe beiden omgaan met frustraties en grote emoties en hoe zij reageren op conflicten.
Hoe wordt er met elkaar gecommuniceerd? Vaak is het nodig om tijdens de gesprekken uitspraken van de één naar de ander in andere woorden te vertalen voor de ander, zodat een aantal zaken een andere lading krijgen. Hierdoor kan er weer wederzijdse inleving en begrip ontstaan.
Relatiegesprekken of relatietherapie is geïndiceerd.
Psycho-educatie door het uitleggen van de spiraal van geweld in tekening, of het bespreken van het boek ‘Het Podium’ met beiden, kan soms iets doorbreken.
Bij gezinnen waar stress is door een stapeling van problemen ga je ook bespreken met elkaar hoe de problemen moeten worden opgelost. Een 'signs of safety'-aanpak zou hierbij kunnen werken. Wanneer dat niet voldoende is kan je denken aan een 'multifocus' aanpak en of intensieve casusregie.
Schaamte
Wanneer er sprake is van schaamte moet dat geadresseerd worden. Door schaamte trekken mensen zich terug, maken ze zaken tot geheim en blijven zij of een deel van hen in isolement. Het houdt mensen vast in de situatie. Dat is schadelijk voor afzonderlijke personen, maar ook voor een gezin.
Intiem terrorisme
In het geval van intiem terrorisme zoek je de samenwerking met politie en het Veiligheidshuis. De focus ligt dan op veiligheid. Kan het slachtoffer in de situatie blijven of moet ze weg en welke veiligheidsinterventies zijn nodig?
Wanneer je te maken hebt met een slachtoffer van gaslighting zijn er een aantal zaken van belang. Onder meer psycho-educatie ten behoeve van de bewustwording. Een belangrijk aspect is dat het slachtoffer uit het isolement komt. Uitgangspunt is daarom om de wereld groter te maken voor het slachtoffer. Dat kan door een cursus, vrijwilligerswerk en/of een sport of hobby te gaan doen. In ieder geval iets buitenshuis in contact met andere mensen. Op die manier kan iemand het contrast gaan zien met het kleine wereldje waar ze inzat(zit). Daarbij kan iemand zelfvertrouwen opbouwen. Participeren in de wereld, actief zijn, je nuttig voelen, maakt dat je je beter gaat voelen. Dat geeft je kracht. Je hebt kracht nodig om zaken in je leven te gaan veranderen.
Niet buiten komen en geïsoleerd zijn ondermijnt je zelfvertrouwen. Vooral wanneer je alleen een partner spreekt die jou manipuleert voor zijn eigen doeleindes. Niet alleen het zelfvertrouwen, maar ook het ‘alleen zijn’ heeft grote impact. Mensen hebben een sociaal netwerk nodig om steun uit te halen en hebben het nodig ergens bij te horen. Dus ook wanneer de hulpverlening is afgelopen moet iemand kunnen steunen op een sociaal netwerk. Anders is het risico op teruggaan naar de pleger groter. Bij de (ex)partner hoeft iemand ‘tenminste niet alleen te zijn’. Dus kijk ook of er aan het sociale netwerk gewerkt moet worden, moeten er contacten hersteld worden, wat is daarvoor nodig etc.
Denk ook aan traumaherstel, empowerment, behandeling voor onderliggende problematiek etc.
Instrumenten
· Zie instrumenten bij algemene aanpak
· Relatie- systeemgesprekken
· Podiummethodiek | www.claaz.nl
· Spiraal van geweld filmpje ‘Muiselijk geweld’